WORKING ON
ARCHITECTURE &
DESIGN

Nieuwbouw

PU2C Wonen met zicht over de vallei

Een nieuwe thuis voor Eveline, Thomas en kleine Lucie!!

De woning in aanbouw nestelt zich tegen de flank van het heuvelachtige landschap aan ...van waar ze zich maximaal opent naar de vallei toe!

BS12A wonen in een “black box”

Huis voor Eveline & Wim

Oorspronkelijk was het de bedoeling het bestaande gebouw achteraan op het perceel (gedeelte van een oude feestzaal) grondig te renoveren.     Maar de ligging buiten de eigenlijke bouwzone, de slechte toestand van het gebouw, en alle regelgeving rond duurzaamheid, energie, privacy etc maakten dit al snel een onmogelijke opdracht.

Er werd dan ook geopteerd voor een nieuwbouw woning, opgetrokken tegen de wachtgevel van het aanpalend appartementsgebouw van 3 verdiepingen. De woning is relatief smal (gemiddeld 6m), maar diep naar achter uitgebouwd (+/- 15m) over 3 verdiepingen. De buurwoning aan de andere zijde werd in het verleden immers opgetrokken tot op de perceelsgrens, wat maakt dat dit bouwproject met de zijgevel nu zelf 6m van deze perceelsgrens moet verwijderd blijven.

Meer

De vorm mag dan al sterk bepaald zijn door de bestaande CONTEXT, toch wordt de woning origineel ingevuld met een leefruimte gelijkvloers die toegang geeft tot de groene tuin via grote 2- en 3-delige schuiframen, een slaapzone, apart voor ouders en kinderen op de verdieping, en een multifunctionele leefruimte helemaal bovenaan met een ruim dakterras aan de voorzijde. Glazen vloeren langs de trap, verspreid over de verschillende verdiepingen, brengt ook hier het zonlicht op alle ogenblikken van de dag tot in de gelijkvloerse leefruimte.

de 'black box" als statement:  de woning, verdrongen tussen slecht ingeplande buurgebouwen, eist op deze manier nog een deel van de aandacht op.

Minder

Verbouwing

SAS12 wonen in het historische stadscentrum

Tussen de studenten, maar toch met privacy! De nieuwe woonplek van Günther

Ondertussen wordt de laatste hand gelegd aan de volledige herinrichting van een achterin gelegen ruim stadsappartement met patio, aanpalend aan een hoofdgebouw van studentenkamers. En dit in het historische centrum van Leuven!

De verhuis nadert ...

TV148 Gerenoveerde rijwoning wordt lichtbaken langs de stadsring

Een vernieuwde thuis voor Johan

De bouwheer twijfelde lange tijd tussen op zoek gaan naar een nieuwe woonplek, hedendaags en direct instapklaar,  of het renoveren van z'n huidige woning gelegen langs de rand van het stadscentrum. 

Na een eerste gesprek tussen bouwheer en architect, en na opmaak van de eerste ontwerpschetsen was meteen duidelijk dat de huidige woning over een enorm potentieel beschikte. En zo was de keuze dan ook snel gemaakt.

Meer

De bijgebouwen achteraan werden gesloopt, evenals grotendeels de binnenmuren van de hoofdwoning. Tot slot werd ook het hele hellende dak eraf gehaald. Dit allemaal om grotere ruimten en een lichtere woonomgeving te kunnen creëren.

Het resultaat is een totaal vernieuwde, ruime rijwoning met een sterk opengewerkt interieur, veel natuurlijke lichtinval door de goed gepositioneerde lichtstraten en glazen vloeren, en een terras achteraan, toegankelijk via een alu vouwwand, dat in de zomer voor extra leefruimte zorgt.

De impact van de verbouwing is vermoedelijk nog het meest zichtbaar op de 2de verdieping. Hier werd een extra leefruimte met erker en dakterras opgetrokken, met een subliem uitzicht over de groene omgeving aan de overkant van de Leuvense ring als resultaat.

Minder

PB42 een huis wordt een appartement met een “house feeling”

Woonplek voor Pieter

De verbouwing van een oude rijwoning werd budgettair interessant door het omvormen van dit gebouw tot 2 leefappartementen met elk een zeer eigen karakter. Een carport vooraan kan door beide bewoners gedeeld worden.

Het gelijkvloerse éénslaapkamer appartement beschikt achteraan over een ruime tuin, en een lichte woonomgeving door de zenithale lichtinval vanuit een glaspartij ingeklemd tussen de 2 dakvlakken.

Meer

Het duplex appartement erboven, met toegang vooraan het gebouw, beschikt over een grote leefruimte met aangrenzend een inpandig dakterras aan de achterzijde. In de dakverdieping 2 ruime slaapkamers en badkamer.

De ingenieuze positionering van dakvlakken biedt rijkelijke LICHTINVAL en tegelijkertijd extra PRIVACY tussen beide appartementen.

Het woonproject creëert ook FLEXIBILITEIT voor de eigenaar: op dit ogenblik volstaat een compact éénslaapkamer appartement met tuin; en realiseert hij een deel van de afbetaling van het project via verhuur van het bovenliggende appartement; in de toekomst is er misschien nood aan een grotere woonplek en kan de eigenaar naar boven verhuizen; dan komt het gelijkvloerse appartement te huur.

Minder

KV96 stadswoning: leven met daglicht

Architectenwoning voor Bart

Complete renovatie van een smalle rijwoning, 3 verdiepingen hoog, gelegen langs de Kapucijnenvoer, in het centrum van de STAD. 

Kleine individuele woonvertrekken, geen zicht op de tuin en algemeen een gebrek aan daglicht, maakte het relatief éénvoudig de krachtlijnen van het ontwerp programma op te stellen:  het creëren van een woning met een groot ruimte gevoel en het massaal naar binnen trekken van zonlicht.

Meer

Extra gegeven: de woning mocht op vraag van de bewoner worden ingericht met slechts één slaapvertrek.Dit laatste maakte natuurlijk dat de woning nog meer dan anders volledig kon worden opengegooid.

Tussenmuren werden uitgebroken, vloerplaten werden gesloopt.
Het resultaat is een geslaagd evenwicht tussen volledig opengetrokken ruimten, en het zuinig en subtiel inplanten van dwarsmuren en vaste meubelstukken, die als scheidingselement fungeren en zo de verschillende ruimten toch hun gewenste privacy en intimiteit geven.

Glazen tussenvloeren in de trappenhal en brede lichtstraten in het dak, brengen zon- en daglicht tot in alle hoeken van de woning, ook op het gelijkvloers. De vroeger donkere woonvertrekken baden nu in het ZONLICHT.

Minder

Interieur

DBR17 een “loft-style” appartement met groene tuin

Woonplek voor Sarah & Andreas

Bij de zoektocht naar een nieuwe woonst ontdekten de bouwheren een oud leegstaand appartement boven een kledingwinkel. Op zich niets speciaals, maar de ligging op een levendig stadsplein, en het feit dat het appartement achteraan ook nog beschikte over een grote groene tuin, overtuigde hen om hier hun woonplek van te maken.

Doelstelling was het creëren van een lichte en hedendaagse ruimte, aangenaam om zelf te betrekken, maar tegelijk praktisch om eventueel in de toekomst ook te verhuren.

Aangezien het een interieur project betrof, met slechts beperkte structurele ingrepen, waren een bouwaanvraag, en daarbij ook een architect, officieel niet nodig. Toch was het voor de bouwheren van bij het begin een wens om met een architect in zee te gaan, om zo zeker maximaal het potentieel van deze ruimte te benutten.

Meer

Het resultaat is een "loft style" appartement, met veel natuurlijk licht, en ruimten die, door subtiele scheidingen en nieuwe muuropeningen, mooi in elkaar overvloeien. En toch ook met voldoende aandacht voor privacy. De leeshoek / bibliotheek werd subtiel verstopt achter een wand, die scheiding vormt met de zithoek. Een wens van de bouwheer. Achter deze bibliotheek kastenwand zit ook nog een gastenkamer verschuild. Voor toegang stap je als het ware door de boekenkast... Achteraan het appartement bevindt zich de meer private zone voor de ouders, de master bedroom met eigen badkamer en dressing.

Aan de achterzijde van het appartement, direct aansluitend op de eethoek, werd een ruim dakterras met daktuin ingericht. Ideaal om vrienden uit te nodigen en heerlijk te tafelen. Tot slot: een metalen trap leidt bewoners en bezoekers achteraan nog verder door de ruime groene tuin in... heerlijk voor wat schaduw onder de hoge bomen.

Minder

Projecfiche

projecthuis voor Johan
ontwerp2011 - 2012
bouwjaar2012 - 2014
type woningstadswoning; woning in de rij
locatieLEUVEN
oppervlakte perceel1a 19ca
woonoppervlakte+/- 232.3m2; 2 terrassen met een totale oppervlakte van 29.5m2
foto's© Caroline Meuleman
×

Technische fiche

bouwmethoderuwbouw - massief
gevelsteen - Zero brick van Vandersanden
buitenschrijnwerk en beglazingCS77 Reynaers, alu profielen
superisolerende beglazing (1.1 W/m2K)
techniekenventilatie systeem C+ Evo
condenserende gaswandketel + vloerverwarming
zonnecollector voor sanitair warm water
isolatiespouw: PUR 10cm
vloerisolatie: PUR 10cm
dakisolatie platte daken: Eurothane Bi-3 totaal 16cm
×

Projecfiche

projectappartement voor Sarah en Andreas
ontwerp - design2011 - 2012
bouwjaar woning2012 - 2013
type woningappartement met dakterras en groene tuin
locatieKESSEL-LO
woonoppervlakte126,2m2
foto's© bart wouters
×

Projecfiche

projecthuis voor Eveline en Wim
ontwerp - design2010 - 2012
bouwjaar woning2012 - 2013
type woningééngezinswoning - half open bebouwing
locatieLUBBEEK
oppervlakte perceel3a 89ca
woonoppervlakte221m2 + 43m2 dakterras
foto's© bart wouters
×

Technische fiche

bouwmethodetraditoneel - massiefbouw
gevel - zwarte sierpleister van Dryvit
buitenschrijnwerk + beglazingCS 68 en CP130 Reynaers, alu profielen
superisolerende beglazing (1.1W/m2K)
technische uitrustingventilatiesysteem C+ Evo van Renson
condenserende gaswandketel met vloerverwarming
isolatiegevel: EPS 12cm, met sierpleister, zwart van Dryvit
vloerisolatie: PUR 10cm
dakisolatie platte daken: Eurothane Bi-3 12cm
×

Projecfiche

projecthuis voor Pieter
ontwerp & bouwaanvraag2010 - 2011
bouwjaar woning2011 - 2012
type woninggelijkvloers appartement met tuin;
duplex appartement op verdieping met inpandig zonneterras achteraan;
gemeenschappelijke carport
locatieKEERBERGEN
oppervlakte perceel3a 03ca
woonoppervlakte appartementen89m2 (app. gelijkvloers), 135m2 (duplex)
foto's© gabriel saplontai
×

Technische fiche

bouwmethoderuwbouw - massiefbouw;
gevelmetselwerk - dunbedmortel
buitenschrijnwerk & beglazingCS 68 en CP130 Reynaers, alu profielen
superisolerende beglazing (1.1 W/m2K)
technische uitrustingventilatiesysteem type D met warmterecuperatie
condenserende gaswandketel - vloerverwarming
isolatiespouw: PUR 8cm
vloerisolatie: PUR 10cm
dakisolatie hellende daken: glaswoldeken 18cm
dakisolatie platte daken: Eurothane Bi-3 12cm
×

Projecfiche

projecthuis voor Bart - architect
ontwerp - design2007 - 2008
bouwjaar2008 - 2009
type woningsmalle stadswoning in de rij
locatieLEUVEN
oppervlakte perceel0a 85ca
woonoppervlakte105m2
foto's© Liesbet Goetschalckx / Michiel Hendryckx / Yvan De Saedeleer
×

Technische fiche

bouwmethodetraditioneel - massiefbouw
buitenschrijnwerk + beglazingHouten buitenschrijnwerk - Afzelia hout
super isolerende beglazing (1.1 W/m2K)
techniekenindividuele ventilatie units voor badkamer, toilet en berging; + Invisivent roosters op de ramen.
condenserende gaswandketel + radiatoren VASCO Tulipa
Isolatievoorgevel isoleren aan de binnenzijde met 6cm rotswol
nieuwe buitengevels: spouw: 8cm PUR
dakisolatie hellende daken: Glaswoldeken 15cm
dakisolatie platte daken: Eurothane Bi-3 12cm
×